Hur får jag hunden att sluta dra i kopplet?
Promenader med en hund som drar i kopplet kan vara både frustrerande och utmanande. Men oroa dig inte, det finns massor av sätt att hjälpa din fyrbenta vän att bli bättre på att gå fint i koppel. Hundar drar i kopplet av olika anledningar.
Vissa drar i kopplet av energi och frustration, andra av ren vana - och en del gör det för att hundägaren bjuder in till dragkampen först. Hundens naturliga reaktion när det drar (precis som din) är att dra tillbaka, så det är verkligen lätt att ramla i fällan av våra fysiska reaktioner.
Här delar jag med mig av några tips och som kan göra era promenader trevligare och roligare. Kom ihåg, det är viktigt att bara träna när både du och din hund är redo och har energi för det, så att ni undviker att bli osams i onödan.
Se promenaderna som träning, inte bara förflyttning
När ni arbetar på att förbättra koppelgåendet, kan det vara en toppenidé att tänka om hur ni ser på promenaderna. Istället för att bara gå från punkt A till punkt B, se varje promenad som ett tillfälle att träna. När problemet med dragande fortfarande är ganska stort, är det viktigt att fokusera på att öva.
Det kan annars vara lätt att tappa konsekvensen eller att gå ut vid fel tidpunkt när man har bråttom eller är stressad. Om koppelträningen får vara prio ett, kommer ni snabbare att se resultat! Apropå snabba resultat… kom också ihåg att när du tränar hunden att inte dra i kopplet har du automatiskt belöningen med dig - att hunden får fortsätta framåt. Rörelse eller att få lukta på något intressant är ju precis där framför nosen på er båda.
Förberedelser innan ni går ut
Träna hemma
Innan ni tar träningen utomhus kan ni börja med några grundläggande övningar hemma, där det är lugnt och fritt från distraktioner.
Lär hunden vad kopplet betyder: Många hundar som drar har inte riktigt koll på vad de ska göra när kopplet stramar. Visa din hund hur man släpper trycket genom att dra lätt i kopplet och locka den till dig med en glad röst eller en godbit. När hunden kommer mot dig och släpper på trycket, belöna rikligt! På så sätt lär du hunden att stänga av trycket själv, vilket ger den mer frihet och minskar frustration.
Följsamhetsövningar: Gå runt i åttor eller ändra riktning ofta när ni är ute och tränar. Belöna varje gång din hund håller sig nära dig. Det här hjälper hunden att förstå att det är toppen att hålla sig nära dig och vara uppmärksam. En artikel med fler tips på följsamhetsövningar kommer senare - det hjälper både med koppelgåendet, och för att kunna ha hunden lös på ett säkert sätt.
Använd rätt utrustning och kommandon
Valet av utrustning kan göra stor skillnad i träningen.
Fri- och dragkommandon: Ha ett specifikt kommando, som "fri" eller “dra”, för att signalera att det är okej att dra, och använd gärna en sele då. När det är dags för "gå fint"-träning, byt till halsband och använd ett annat kommando. På så sätt finns det ett alternativ för de dagar som du inte har möjlighet att aktivt träna på att inte dra i kopplet, utan att du skadar den träning du byggt upp.
Använd ett längre koppel
Om du har en yngre eller väldigt energifylld hund drar den ofta av frustration. Att använda ett längre koppel, det kan räcka att byta från två meter till tre meter, kan vara ett riktigt smart drag i början av träningen. Det ger din hund mer rörelsefrihet och minskar frustration som kan uppstå med ett kortare koppel. Genom att ge din hund lite mer utrymme kan ni båda slappna av och fokusera på att lära er kommunicera bättre.
Börja promenaden lugnt
Innan ni går ut är det viktigt att behålla lugnet. Prata med lugn röst och håll en avslappnad stämning för att inte överexcitera hunden. Starta promenaden lugnt och sansat, så sätter ni rätt ton för hela utflykten.
Konkreta tips under promenaden
Lek "lyktstolpe"
Om din hund börjar dra, stanna upp och stå stilla. Vänta tills hunden vänder sig om och släpper på trycket i kopplet. Om den inte gör det, backa några steg och locka med en glad röst. När hunden kommer tillbaka till dig, belöna med att gå vidare eller ge en godisbit. Det är enkelt och kan vara väldigt effektivt!
Halvcirkel-metoden
Om "lyktstolpe"-metoden inte funkar eller om din hund blir för frustrerad av det, prova att gå i en halvcirkel runt hunden när den drar. Genom att komma in i hundens synfält kan den snabbt lära sig att släppa på trycket i kopplet. Det är som att visa hunden att den kan lätta på trycket genom att själv släppa efter.
Variera med aktiviteter
För att hålla promenaderna intressanta och ge hunden lite extra mental stimulans kan du lägga ut ett godisspår som hunden får följa. Det är ett superbra sätt att bryta upp promenaden och ge hunden något positivt att fokusera på, vilket också kan minska dragandet.
När metoderna inte fungerar
Om ni provat alla dessa tips och hunden fortfarande drar, kan det vara dags att fundera på om det finns andra underliggande orsaker. Kanske handlar det om att hunden är nervös, rädd eller har outredda behov. I sådana fall kan en större förändring i er vardag behövas eller en annan typ av träning. Det är ett ämne som vi kan djupdyka i vid ett annat tillfälle.
Att få en hund att sluta dra i kopplet kan ta tid och kräver både tålamod och konsekvens. Men med rätt inställning och metoder kommer ni att göra framsteg. Ge inte upp – ni kommer att få till strålande promenader tillsammans!
Behöver du hjälp att få din hund att sluta dra i kopplet?
Varmt välkommen att boka in ditt första hundträningstillfälle med mig. Jag finns i Örebro län, men kan också hjälpa till via videosamtal för distanscoaching. Kontaktuppgifter hittar du i sidfoten och på min kontaktsida!