Hundmötes-träning: Promenadens tre principer
Du har säkert varit där – en annan hund närmar sig, du kortar in kopplet, kanske drar lite för att undvika att din hund ska komma för nära. Men har du funderat på hur det känns för din hund? Den är redan stressad, och nu känner den sig dessutom fast. Den har ingen väg ut, och det känns inte bra.
Fast i en stressig situation
Det här är en vanlig situation för hundar, särskilt de som har svårigheter med hundmöten. De känner att de inte har kontroll och reagerar ofta med utfall, skällande eller stirrande. Och det är förståeligt att du som hundägare känner dig osäker eller spänd, särskilt om du har upplevt jobbiga möten tidigare. Men genom att korta in kopplet gör vi hundens stress värre, eftersom den känner sig ännu mer fastlåst.
Din hund har ett språk, och genom det kan den hantera situationer bättre än vi tror – om vi bara låter den kommunicera. Men när kopplet stramas åt och hunden förlorar friheten att välja hur den vill agera, skapas en känsla av hjälplöshet. Detta är samma känsla som hundar ofta upplever vid kloklippning – de vet att de är fast och att de inte kan komma undan.
Så gör du promenader och hundmöten enklare: Promenadens tre principer
Promenader med hunden kan vara både rofyllda och utmanande – särskilt när det handlar om att möta andra hundar. Här är tre grundläggande principer som kan göra promenaderna lugnare och stärka din hunds självförtroende. Men kom ihåg, detta är bara en kort beskrivning. Det finns mycket mer att utforska bakom varje punkt, och varje hund är unik. Det handlar inte om exakta regler utan om att lära känna din hund och anpassa träningen därefter.
1. Följ hunden (låg stressnivå)
Nyckeln till en lugnare promenad är att låta hunden känna sig mer i kontroll. Följ med i hundens tempo och lyssna på vad den kommunicerar. Låt hunden stanna, nosa och ta in omgivningen. En bra regel för att visa hunden att du är följsam är att tänka på att peka dina fötter i samma riktning som hundens nos. Anpassa dig efter hundens signaler – visa att du hör den och har dennes rygg.
Att en hund till exempel stannar och nosar intensivt kan betyda att något luktar väldigt gott. Men, det kan också vara en tydlig kommunikationssignal om att den inte är redo att gå vidare än, för långt där borta är något läskigt. Man tänker gärna “han har inte ens sett den andra hunden”. Jag kan säga direkt, det har han absolut gjort. Och vid det här laget hanteras det toppen.
En annan vanlig signal kan vara att hunden vill gå utanför stigen, så att det kan bli en stor båge runt den mötande hunden. Häng på! Ibland kanske skorna blir lite blöta, men så får det då vara. Hunden har här tagit ett superbra beslut, visa att du stöttar och hänger med.
Denna del är inspirerad av tankarna bakom Grisha Stewarts BAT-modell (Behavior Adjustment Training), som handlar om att ge hunden möjlighet att ta bättre beslut i en trygg och stressfri miljö. BAT tränas ofta i en uppstyrd miljö, där man noggrant kontrollerar avstånd och triggers, men insikterna från modellen går utmärkt att ta med sig även till vardagen. Du kan läsa mer om BAT-modellen på Grisha Stewarts webbplats.
2. Skvallerträning (låg till medel stressnivå)
Skvallerträning är ett verktyg för att stärka kommunikationen mellan dig och din hund. När hunden uppmärksammar en trigger, som en annan hund, kan du använda detta tillfälle till att skapa en positiv upplevelse:
Vänta tills hunden stannar upp eller visar intresse för triggern. Säg ett belöningsord som ”Bra!” och börja lugnt röra dig bort.
Om hunden följer dig, belöna med beröm eller en aktivitet hunden gillar.
Med tiden lär sig hunden att vända sig till dig för vägledning i stället för att agera ut sin stress. Börja enkelt och på avstånd – ju mer erfarenhet ni bygger, desto mer kan du utmana hunden att ta beslutet om att skvallra på egen hand.
3. Managementtekniker (hög stressnivå)
Ibland hamnar ni i lägen där hundens stressnivå är hög. Då handlar det om att snabbt bryta situationen och ge hunden möjlighet att komma bort:
Använd ett tydligt kommando, som ”vänd” eller ”spring”, och belöna direkt när hon följer dig.
Fokusera på att vara lugn och trygg, oavsett om det känns jobbigt socialt.
Det är viktigt att våga släppa vad andra människor kan tänka och säga. Din hund går igenom något som är betydligt svårare än vad en blick från en främling kan vara. Genom att prioritera det som fungerar bäst för dig och din hund hjälper du henne att hantera situationen, och på sikt gynnar det alla runt omkring.
Kom ihåg – det är en resa
Att hantera hundmöten kräver både tålamod och träning. Det kan vara tufft ibland, särskilt socialt gentemot de andra människorna. Men varje gång du tar ett djupt andetag och väljer det som är bäst för dig och din hund, tar du ett steg framåt. Och det är värt det.
Om du känner att du behöver stöd på vägen är du varmt välkommen att kontakta mig. Tillsammans kan vi hitta lösningar som fungerar för just dig och din hund.
Få hjälp med fingertoppskänslan!
Det kan vara knepigt att veta när det är rätt tid att sätta hunden, när du ska låta den kommunicera fritt och när det är dags att ta till management. Det där finliret kan kännas osäkert, särskilt i början. Ska du dra i nödbromsen nu eller vänta lite till? Och hur vet du när din hund är för långt ut på stranden för att kunna hantera situationen själv?
Det är helt naturligt att känna sig osäker i början. Därför kan det vara otroligt hjälpsamt att få lite coaching första gången du provar kommunikationsmetoden. Jag finns här för att hjälpa dig och din hund att få bästa möjliga start. Välkommen att höra av dig, så går vi igenom det tillsammans!